CUMHURİYET İLKOKULU BUNU YAPARSA…
ÖĞRETMENLER, BİRAZ DİKKAT LÜTFEN !
Dün, yıllar önce öğrencisi olduğumuz Karacabey Cumhuriyet İlkokulu önünden geçiyorduk. Bandırma Caddesi’ne bakan merdivenli cümle kapının üzerinde led ışıklı bir pano dikkatimizi çekti. Akan yazıları okumak için durduk. Önce günün tarihi, ardından hava sıcaklığı ve zamanı gösteren yazılar ard arda belirdi. Sonrasında “Özlü Sözler”e sıra geldi. Önce Tagore’un; “Boş zaman yoktur, boşa harcanan zaman vardır” sözü geçti. Onu, George Gorden Byron’ın; “Mutluluğu tatmanın çaresi onu paylaşmaktır” özdeyişi izledi.
Üçüncü ve dördüncüsü, Yunus Emre’den; “Yaratılanı hoş gör, Yaradan’dan ötürü” ve “Mal da yalan, mülk te yalan, var birazda sen oyalan”
Son söz ise Schiller’den; “Sevgi insanı birliğe, bencillik ise yalnızlığa götürür”
Özlü sözler burada bitiyor, yukarıda yazılanlar aynen ve bitimsiz bir şekilde sürekli dönüşüme uğruyordu. Adı “Cumhuriyet” olan okulun ışıklı panosunda Cumhuriyet’in Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün binlerce özlü sözünden bir tanesi bile yoktu! Üstelik Yunus Emre’nin “Mal da yalan, mülk te yalan, var birazda sen oyalan.” şeklinde yazdıkları sözde, dahi anlamında olan “da” bitişik yazılmıştı. Oysa bir bağlaç olan “da” ayrı yazılmalıydı. Bu kuralı tüm öğretmenlerimizin bildiklerinden ve öğrencilere de titizlikle öğrettiklerinden asla kuşkumuz yok! Bu böylece biline. Hatta led panoyu yazan da onlar değil elbet.
Bizim eleştirimiz şu: Panoyu yazacak olan görevliye, panoda bulunacaklar yazılı olarak verilir. Yüklenici işi yapar ve teslim eder. İşi verenler, teslim alırken, dikkatle inceler ve istenildiği gibi olmuş ise onay vererek işi kabullenir. Led panoların okullara hazır bir halde gönderilmesi durumunda bile yazım denetiminden geçirilmeden kamuya açık bir alanda paylaşımı yapılamaz, yapılmamalıdır. Bir de merak ediyor ve soruyoruz: Cumhuriyet İlkokulu’nda görevli onca öğretmenden tek bir tanesi bile “Okulumuz binasına ışıklı pano asılmış. Şunu bir okuyayım bakayım. Acaba üzerinde neler yazıyor ?” Dememiş midir? Dememiş ise, bizim tek bir kelime sözümüz var: PES !!!
Kaldı ki, Karacabey’in en gözde okullarından olan ve bizim de öğrencisi olmaktan onur duyduğumuz Cumhuriyet İlkokulu’nun Müdürü, Müdür Yardımcıları ve Öğretmenleri, görev yaptıkları okulun halka açık panosunda, yazım kurallarına aykırı bir şekilde Yunus Emre’nin sözlerinin hatalı yazıldığının farkında bile değiller demek?! Bizler, bugün Güzel Türkçemizi doğru kullanmaya özen gösteriyor isek, bunu ilk kez şu anda eleştirdiğimiz Karacabey Cumhuriyet İlkokulu’nda öğrendik!
PANODA, BAŞÖĞRETMEN ATATÜRK’ÜN BİR TEK SÖZÜNÜN BULUNMAYIŞI ANLAŞILIR GİBİ DEĞİL !
Panoya yazılan “Özlü Sözleri” kim, ya da kimler belirlemektedir? Milli Eğitim Bakanlığı mı, İl veya İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri mi? Yoksa okul idaresi mi? Her kim belirliyor olursa olsun!
İlgililerden, Güzel Türkçemizin yazım kurallarına aykırı yazılmış kelimelerin düzeltilmesini beklerken, kesinlikle Mustafa Kemal Atatürk’ün özlü sözlerinden birkaçını silinmemek üzere ve ivedilikle led panoya yazdırmalarını Karacabey kamuoyu adına istirham ediyoruz. Örnek özlü söz mü istiyorsunuz? Alın işte şu : NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE !
SEVGİLİ OKURLAR: ELEŞTİMİZE LÜTFEN ÇİFT BOYUTLU BAKINIZ. BİRİNCİSİ:BİR EĞİTİM-ÖĞRETİM KURUMUNUN TÜRKÇE YAZIM KURALLARINA UYMAMASI, İKİNCİSİ: PANODA ATATÜRK’ÜN HİÇBİR ÖZLÜ SÖZÜNE YER VERİLMEMESİ…
AYRICA SÖZÜ GEÇEN PANONUN VİDEOSUNU DA “VİDEO GALERİ”MİZDE PAYLAŞMIŞ BULUNUYORUZ. DİLEYEN TAKİPÇİLERİMİZ VİDEOSUNU DA İZLEYEBİLİR.
Lütfen Paylaşın ve Beğenin