Karacabey Longozu Tehdit Altında!
DOĞADER’den yapılan açıklamada, “Türkiye’de doğal kalabilmiş dört kumsalından birini oluşturan Karacabey Kocaçay Longoz ve Kumsalı doğallığını giderek kaybediyor” denildi.
Karacabey’in saklı cenneti konumundaki sayılı doğal zenginliklerinden ve yılan balıklarının yumurtlama merkezi olan Karacabey Longozu yok ediliyor!
Bölgede incelemelerde bulunan Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (DOĞADER) yetkilileri, “Türkiye’de doğal kalabilmiş dört kumsalından birini oluşturan Karacabey Kocaçay Longoz ve Kumsalı doğallığını giderek kaybediyor” açıklamasını yaptı.
Bursada Bugün’ün verdiği bilgiye göre, DOĞADER kamuoyuyla paylaştığı açıklamada, “Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ve Kocaçay Sulak Alanı sınırları içinde yer alan Karacabey Longoz Ormanı ve Kumsalında yaptığımız inceleme gezisinde, koruma altında bulunan kumsala, koruma sınırından 50 metre içeriden başlayarak kamyonlarla çöp ve moloz döküldüğünü gördük. Çitle sınırlandırılmış koruma altındaki kumsalda yüzlerce kamyon dökülmüş moloz ve çöp yığını bulunduğunu fotoğrafla belgeledik.
İncelememiz sırasında yanımıza gelen Karacabey Belediyesi‘nde görevli bir yetkili, çöplerin önce koruma altındaki kumsala döktüklerini, daha sonra birikenleri tırlara depolama alanlarına götürüldüklerini söylendi. Belediye’nin çöpleri ara depolama alanı için koruma altındaki kumsalı kullanmasına izin verilmemelidir.
Aynı yetkili, daha önce kaçak kum alımı yapılan alanı doldurmak amacıyla, yazlıkların bulunduğu kumsaldaki sahil düzenleme çalışmalarından çıkan kumun buraya dökülmesine izin verdiklerini, ancak moloz dökülmesine engel olamadıklarını, molozların kaldırılmadığını kumsalda kaldığını anlattı. Karacabey longoz ormanı ile deniz çizgisi arasında kalan kumsal, Türkiye’de doğal kalabilmiş dört kumsaldan birini oluşturmaktadır. Kumsal üzerinde çeşitli türlerde, doğal bölgeye endemik eşsiz bitki örtüsü bulunmaktadır. Kaçak kum alımı ya da koruma altındaki doğal kumsal alanı üzerine kaçak çöp, moloz dökümü, doğal kumsala ve longoza büyük zararlar vermektedir. Çit ile çevrelenmiş koruma sınırına araç girişini engellemek için yalnızca görevli korucular tarafından açılabilen, başka türlü açılması olanaksız olan güçlü kapının yapılması, çitlerin güçlendirilerek yükseltilmesi ile bu kaçak çöp ve moloz dökümlerini engelleyecektir” denildi.
DOĞADER, tespitleriyle ilgili olarak Bursa Orman 2. Bölge Müdürlüğü’ne şikayet dilekçesi sundu.
Dilekçede şu çarpıcı tespitlere de yer verildi:
“Kumsalın çitle çevrilmiş koruma sınırından yaklaşık 1000 metre ileride, Yeniköy kanalizasyon atıklarının kumsala boşaltıldığını, bunun için kumsal üzerinde kademeli havuzlar oluşturulduğunu görüp buları fotoğraflayarak belgeledik. Doğal kumsal alanı üzerinde yaratılan kanalizasyon kirliliğine son verilmesi gerekmektedir. Dilekçemizin ihbar kabul ederek gerekli girişimlerin kurumunuz tarafından başlatılması arz ederiz.
Kanalizasyonun boşaltıldığı çukur ile yol arasında kalan yaklaşık bir dekarlık alanda, ayrı bir moloz yığını bulunduğunu fark ettik. Bu moloz yığınının üzerine kaplayan otlar, molozların geçmişte buraya döküldüğünü, koruma altındaki kumsala sistematik biçimde moloz boşaltıldığını kanıtlamaktadır. Koruma altında bulunan kumsala dökülen tüm moloz yığınlarının buradan kaldırılması ve tekrarlanmasına izin verilmemesini arz ederiz.